úterý 16. listopadu 2010

Bohatý x Chudý I - kdo kontroluje život?

Kdo kontroluje Váš život? Utváříte si ho sami nebo je to všechno jen věc náhody? Podle odpovědi na tuto, a podobné otázky, Vás lze zařadit buď mezi lidi, kteří myslí jako bohatí nebo chudí. Tímto článkem začínáme seriál o zásadních rozdílech mezi bohatými a chudými. Tento seriál je silně inspirován knihou Jak myslí milionáři od T. Harv Eker.



Bohatý věří, že si svůj život utváří sám. Chudý je smýkán náhodami a osudem, a tudíž nemá nad svým životem žádnou kontrolu.

Položme si základní otázku: kdo nejvíce utrácí v loteriích? Bohatí nebo chudí? Jsou to chudí, protože ti věří, že bohatství přijde náhodou a na výhru někteří dokonce spoléhají. Říkají si: "Co kdyby se na mě usmálo štěstí a já byl bohatý". U bohatých toto samozřejmě není hlavní strategie (i když jistě také vsázejí). Jde totiž o to, že si sami můžete za to, jak se Vám finančně daří.

Zatímco bohatí jednoznačně přijímají odpovědnost, chudí si hrají na oběť. Ze svého neúspěchu obviňují ostatní, nepříznivé okolnosti atd. Vše ostatní kromě sebe. Nejsou schopní tu odpovědnost přijmout.

Ostatně na život bez peněz si lze zvyknout (Galbraith tomu říkal "uzpůsobení se chudobě") a lidé si často sami odůvodní, proč je to bez peněz vlastně lepší. Tvrdí například, že peníze nejsou důležité. Zkuste toto říct své ženě, a opustí Vás, stejně jako peníze. Peníze jsou důležité tam, kde fungují, a nedůležité, kde nefungují.

Přijměme tedy odpovědnost za to, jak se nám finančně daří. Přestaňme naříkat. Bohatí neremcají a nenaříkají ("sakra, zas mi někdo poškrábal jachtu" :-). Pokud tedy přijmeme odpovědnost, jsme na dobré cestě stát se úspěšnými lidmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat