sobota 6. listopadu 2010

Wayne Huizenga

Možná jste o neslyšeli o člověku jménem Wayne Huizenga, Já také ne, až do nedávna.

Wayne Huizenga je jediným člověkem, který vybudoval 3 společnosti, které byly ve Fortune 1000. Byli to Waste Management Inc., Blockbusters Entertainment a AutoNation. Jeho příběh je pozoruhodné spojení cílevědomosti a tvrdé práce.

Huizenga byl znám pro svou tvrdou práci. Jezdil autem (truck) od 2.30 ráno až do poledne, a hned poté se začal věnovat dalšímu svému podnikání. Když si to propočítáte, Huizenga mohl pracovat až 18 hodin denně, aby se mu povedlo to, co nikomu před ním. Nedávno jsem slyšel o výzkumu, kde se lidem pokládala otázka, jestli by byli schopní po dobu 5ti let pracovat 12 hodin denně, když by z toho měli potom velké bohatství. Většina lidí ovšem odpověděla, že ne. Určitě by Huizenga mezi nimi nebyl :).

Klíč k jeho úspěchu je jednoduchý. Wayne se vždy zaměřoval na služby, které mají opakované příjmy (recurring income) - odpady, půjčování filmů atd. Tato myšlenka má jistě své opodstatnění.









Jeho úspěch z Waste Management Inc (WMI) je příkladem tvrdé práce ale také chytré obchodní taktiky. Huizenga se dostal na celostátní úroveň s WMI s taktikou agresivního skupování lokálních firem zaměřených na odpadové hospodářství. Zisk za rok 2009 dosáhl sumy přesahující miliardu dolarů. Docela působivé, že?

U Blockbusters zaujal Huizenga jinou strategii. Tuto firmu nezaložil, ale převzal ji v 80. letech, když nebyla profitabilní. Díky svému obchodnímu talentu a vůli z ní udělal opět celostátně úspěšnou společnost.

Až tedy příště budete hledat příklad extrémního nasazení a tvrdé práce, tak už jeden máte. Je jím Wayne Huizenga.

Žádné komentáře:

Okomentovat