středa 17. listopadu 2010

Jak udělat okamžitě dobrý dojem

Na prvním dojmu velmi záleží. Jsou dokonce studie, které prokazují, že člověk si o Vás udělá první dojem během počátečních 7 sekund vašeho setkání. Tento první dojem se velmi těžko napravuje. Dale Carnegie se komunikací zabýval celý život. Jedna z jeho nejznámějších knih je Jak získávat přátele a působit na lidi.

Podle Carnegieho existuje jeden jednoduchý způsob, jak udělat dobrý dojem. A to je úsměv. Úsměv má kouzelný účinek. Pokud se na lidi budete usmívat, oni Vám váš úsměv budou opětovat. Carnegie v tomto ohledu dělal dalekosáhlé výzkumy. Například požádal tisíce obchodníků, aby se denně na někoho začali usmívat. Výsledky překvapily v pozitivním smyslu všechny.

Existují dokonce i terapie, které jsou na úsměvu založeny. Hlásí se do nich lidé, kteří mají za to, že se jim nic nedaří, celý život nestojí za nic. Takoví lidé dostanou za úkol 3 hodiny chodit dokola a neustále se usmívat (to je samozřejmě svalově dost náročné). Po té terapie tito lidé popisovali, že se cítí opravdu šťastnější a pozitivnější než předtím. Docela zajímavá myšlenka :)

Carnegie nabízí esej od Hubbarda, která obsahuje recept na dobrou náladu a pozitivní přístup k životu:
Kdykoliv vycházíte ze dveří, narovnejte se, neste hlavu hrdě vzhůru a zhluboka se nadechněte. Dopřejte si doušek slunečního svitu, pozdravte své přátele s úsměvem a mějte srdce na dlani. Neobávejte se, že budete nepochopeni, a neztráceje ani minutu tím, že byste přemítali o svých nepřátelích. Soustřeďte se upřeně na to, čeho byste chtěli dosáhnout, a aniž byste ztráceli směr, zamiřte rovnou k cíli. Myslete na velké a vznešené věci, které byste rádi vykonali, a pak, jak budou plynout dny, docela mimoděk využijete všechny své příležitosti, které vedou k naplnění vašich cílů. Představte si, jací chcete být: schopní  svědomití, užiteční, a samo myšlení už vás přemění k tomu obrazu... Pamatujte, že myšlenka vládne tělu. Zachovejte si správné duševní rozpoložení - buďte odvážní, upřímní a milí. Správně myslet znamená totéž co tvořit. Stáváme se tím, nač se naše srdce pevně upnulo v představách. Narovnejte se a neste hlavu hrdě vzhůru.


Takže - usmívejte se :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat