úterý 16. listopadu 2010

Vytyčení si cíle

O cílech se říká, že mají být SMART. Ovšem samo stanovení si cíle, a zejména jeho splnění není určitě jednoduchá věc. Pokud byste byli schopní si svoje stanovené cíle bez problémů plnit, potom vás čeká zářná budoucnost. Stanovení a splnění cíle je věc, která odlišuje úspěšné od neúspěšných, bohaté od chudých. Zig Ziglar v jednom ze svých videí řekl: Dejte mi skladníka s cílem, a já vám dám muže, co změní dějiny. Dejte mi muže bez cíle, a já vám dám skladníka:).

Následující příspěvek o stanovení si cíle podle Ziga Ziglara. Tento top prodejce, obchodník a školitel a kouč doporučuje velmi jednoduchý postup k vašemu cíli:


  1. Napište si cíl - víte, že velmi málo lidí má své cíle vůbec určené, natož napsané?
  2. Napište si čas, kdy svůj cíl dokončíte (nebo to alespoň předpokládáte) - pokud si nestanovíte časový rámec, bude to vždy jen myšlenka, že by to někdy šlo uskutečnit
  3. Určete překážky - na cestě ke každému cíli vždy nějaké jsou - ostatně překážky jsou ty věci, které uvidíme, když spustíme zrak ze svého cíle. Tento cíl zmiňuje asi z důvodu, abychom nebyli potom překvapení, když se tyto překážky vyskytnou, ale naopak na ně byli připravení
  4. Napište si lidi, skupiny či organizace, se kterými budete spolupracovat
  5. Navrhněte plán akce - logikou emoci nevzbudíte, ale akcí už ano
  6. Vypište si všechny bonusy a zisky, které z toho máte

Na tomto plánu stanovení a splnění cíle postavil Zig Ziglar svoji velmi úspěšnou kariéru. Tak proč to alespoň nezkusit :)

Žádné komentáře:

Okomentovat