pondělí 1. listopadu 2010

Toastmasters


Slyšeli jste už o Toastmasters? Pokud ne, něco vám uteklo :-)

Toastmasters je nezisková organizace původem z USA. Vznikla v roce 1924 a klade si za cíl zejména zlepšit komunikační schopnosti před publikem (because communication is not optional - http://www.toastmasters.org). Toastmasters je rozšířená taky v ČR. Po celé České republice existuje několik klubů, jejichž členové se utkávají v řečnických soutěžích.

Jsem pravidelným návštěvníkem schůzek Toastmasters. Musím říct, že je to velmi prospěšné a začínám pociťovat zlepšení. Ačkoliv jsem si myslel, že s mluvením na veřejnosti na tom nejsem špatně, první zkušenost na TM mne přesvědčila, že je co zlepšovat. Schůzky probíhají v angličtině. Jednou z nejdůležitějších věcí je, že na svoje vystoupení dostáváte zpětnou vazbu. Zpětná vazba je nedocenitelný nástroj v osobním rozvoji, jelikož vám pomůže si uvědomit chyby, kterých se dopouštíte, a které tedy můžete začít s pomocí ostatních odstraňovat. Taktéž lidé, kteří se účastní těchto schůzek jsou velmi zajímaví

Každý člen TM dostane, za poplatek, manuál a další příručky o komunikaci, které ho provází jeho cestou "to become a better speaker and leader". V každé lekci se soustředíte na jiný problém řečnictví - organizace řeči, řeč těla, pointa řeči atd., a v rámci každé lekce máte jednu řeč 5 - 7 min dlouhou, kde se váš hodnotitel (evaluator) soustředí hlavně na to, jak jste zvládli téma dané kapitoly.

Myslím si, že každý, kdo má v úmyslu mluvit před lidmi, by si měl Toastmasters alespoň zkusit. Koneckonců, pokud chcete podnikat, nebo dělat jinou než manuální práci, tak komunikaci na slušné úrovni budete určitě potřebovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat