pondělí 1. listopadu 2010

Time management

Často se stává, že toho máme až nad hlavu. Nestíhají se termíny, volají zákazníci, že potřebují urgentně řešit svoje problémy. Dříve nebo později toto nutně spěje k přetížení a kolapsu.

Už Gruber psal ve své knize E-myth, že největším problémem živnostníků (tzv. techniků) je, že toho na ně začne být mnoho, a celý byznys se postupně sesype. Tento problém úzce souvisí s plánováním času.

Time-management bývá neprávem často podceňovanou disciplínou. Na skvělém webu www.dreamlife.cz jsem nedávno četl zajímavou myšlenku, že čas je to jediné, čeho máme všichni stejně. Rozdíl mezi bohatým a chudým právě spočívá pouze v tom, jak tito lidé se svým časem nakládají.

Velice vhodný model plánování času mi přijde na následujícím obrázku.


Jak vidíte, všechny naše činnosti, a tedy výplň našeho času, jsou rozděleny do 4 kvadrantů. Problémem ovšem je, že spousta lidí tráví velmi mnoho času v kvadrantu 4, kde jsou činnosti nedůležité a nenaléhavé. Tvrdí se, že nejlepší recept je věnovat nejvíce času činnostem v kvadrantu 2, tedy v kvadrantu činností důležitých, ale ne naléhavých. Zde jde zejména o činnosti přípravné, plánovací atd. Mnoho velmi zaměstnaných lidí naopak tráví velkou část času v kvadrantu 1, což je hašení požáru - činnosti důležité a naléhavé.

Je samozřejmě jednoznačné, že se nelze vyhnout nenadálým důležitým činnostem. Nicméně faktem zůstává, že nejproduktivnější je věnovat se hodně kvadrantu 2. V poslední době jsem viděl, jak zhoubný vliv může mít neustálé řešení činností v kvadrantu 1.

Ostatně je logické, že na důležité věci je lepší se připravovat, než je řešit na poslední chvíli!

Žádné komentáře:

Okomentovat