sobota 20. listopadu 2010

Bohatý x Chudý III - příležitost vs. překážky

Dalším zásadním rozdílem mezi bohatými a chudými, tak jak to vidí Eker, je nazírání na příležitosti.

Každý z nás určitě přemýšlel o podnikání. Představoval si, jaké to bude, až bude úspěšný podnikatel. Bude bohatý, mít velký dům, pěkné auto a lidé si vás budou vážit a respektovat vás pro to, co jste dokázali. Není to pěkné? Předně ovšem záleží na rozdílu mezi chtěním a odhodláním se k činnosti (jiný díl seriálu Bohatý x Chudý). Zásadním rozdílem je taktéž to, jak lidé nahlížejí na situaci, která je kolem nich. Chudý si říká: Nápad mám dobrý, ale co když to nevyjde? Radši tedy nebudu nic dělat, a tím nic nezkazím. Toto je pravda, ovšem rub tohoto postoje tkví v tom, že také nic nezíská. Bohatý si ovšem řekne: Mám dobrý nápad a bude fungovat, protože se o to postarám. Jak řekl Wayne Gretzky: You will always miss 100% of the shots you do not take. Pokud to prostě nezkusíte, můžete si být jisti, že neuspějete.

To ovšem neznamená, že bohatí jdou do všeho po hlavě a promění každou příležitost ve výhru. Naopak. Ačkoliv jsou si bohatí vědomi, že bez rizika není zisk, rizika si dobře rozvažují. Příkladem může být populární show Den D (podle předlohy Dragons' Den).

Bohatí se prostě zaměřují na to, co chtějí. Chudí naopak na to, co nechtějí. Pokud tedy zde panuje zákon přitažlivosti (Rhonda Byrne - The Secret), zde taktéž tkví část problému. Je samozřejmě mnohem konstruktivnější myslet na věci, které chcete. Prostě už z toho důvodu, že Vaše mysl pracuje tímto žádoucím a pozitivním směrem. Pokud tedy chcete zbohatnout, myslete na vydělávání peněz. Pokud naopak budete myslet hlavně na to, jak peníze utratit, budete chudí.

Také se doporučuje začít v tzv. předsíni - tedy na úplně základní pozici v oboru, ve kterém chcete podnikat. Potom svůj obor poznáte opravdu dokonale, a nemusíte se poté spoléhat na názory "expertů", kteří sami v tomto oboru třeba ani nepodnikali.

Závěrem lze konstatovat, že jeden ze zásadních rozdílů mezi bohatými a chudými je nahlížení na příležitost. Bohatí jí vítají, a vědí, že se postarají o to, aby to vyšlo. Chudí naopak se často zaleknou a raději nic neriskují.   

Žádné komentáře:

Okomentovat